What to do in de eerste week van maart

Van mijn klanten krijg ik vaak de vraag wanneer ze welk onderhoud moeten doen in hun tuin. Bij de presentaties die ik hen stuur, is er bij elke plant ook een kopje ‘O: voor Onderhoud’ waarin ik kort uitleg wanneer wat moet gebeuren. Dit is alleen niet chronologisch voor de klant en soms moet er ook 2x in een jaar iets met een plant of boom gebeuren. Daarom hoop ik dat ik gedisciplineerd genoeg kan worden om elke week een klein to do lijstje te sturen. Ik kies hierbij voor een wekelijkse update, zodat het altijd een klein beetje werk is, ipv ineens heel veel. Mocht je toch gewoon een hele dag in de tuin willen werken, dan pak je de to do lijstjes van de afgelopen maand bijvoorbeeld.

Checklist eerste week maart

Bomen en planten

 • Biodiversiteit: De krokussen en narcissen bloeien! Dat voelt voor mij zo als het begin van de lente! Mocht je geen bollen in je tuin hebben, koop dan wat bloeiende bollen bij het Tuincentrum of bij je supermarkt. Het is namelijk het eerste eten voor de vroege hommel. Na de bloei plant je de bloemen uit in je tuin, dan komen ze volgend jaar weer weer terug en gaan ze zich langzaam aan vermeerderen.
 • Als je grote kolonies sneeuwklokjes of winter akonieten heb, deel ze na de bloei en herplant ze om zo de verspreiding van deze leuke vroege bloeiers te versnellen in je tuin. Vooral onder beplanting die nog kaal is zoals boomspiegels, bv onder een Cornus, Krentenboompje of Magnolia, zijn deze vrolijke vroege bloeiers erg leuk
 • Snoei winterheide na de bloei om de plantjes mooi en compact te houden.
 • Knot hazelaars terug tot de basis, zo krijgen ze mooie nieuwe takken. De oude takken zijn sterk en kan je als planten steun gebruiken.
 • Snoei winterbloeiende struiken zoals Mahonia en Winter jasmijn wanneer ze zijn uitgebloeid.
 • Rozen moeten gesnoeid worden voor ze weer gaan groeien.
 • Bomen planten: Als je nog een boom wilt planten in de tuin, is nu een goede tijd! Je kunt ze nu nog met kale of blote wortel kopen, die zijn goedkoper dan planten in potten.
 • Siergrassen:  niet wintergroene siergrassen snoeien tot aan de basis. Wintergroene siergrassen hoef je niet te snoeien. Wel kan je vorstschade wegknippen. 

Dieren

 • Biodiversiteit: De meteorologische lente begint op 1 maart, maar het weer gedraagt zich soms nog niet zo. Als het nog koud is moeten wormen, kevers en rupsen nog steeds schuilen en de bessen zijn meestal al opgegeten. Geef de vogels daarom nog eten, vooral nu ze op het punt staan om te gaan nestelen.

Onderhoud

 • Plantensteunen: Als je een klim of hoge plant die steun nodig gaat hebben ergens in je border zou willen, zet de planten steun alvast nu neer. Nu alle planten nog klein zijn of nog onder de grond zitten is het veel makkelijker.
 • Bemesten: Strooi wat organische mest, bijvoorbeeld kippenmestkorrels of goed verteerbare stalmest rondom je rozen of andere zomerbloeiende heesters, fruitbomen en -struiken.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, volgende week weer een klein lijstje, oa met het snoeien van hortensia’s!

Chat openen
1
Hi, heb je tuinadvies nodig?