What to do in april

Het is al 1 mei, dus helaas wat laat, maar hierbij nog de tuintips voor April! Deze kan je nog doen de komende week:-)

Het weer is super en de planten groeien als kool. Heerlijk weer om in de tuin te werken. Veel bomen hebben al bloesem gehad of komen komen nu in die mooie staat van zijn. Er zijn natuurlijk ook veel zomerbloeiers en zo zie je dat de natuur in je tuin jaar rond mooi kan zijn!

Bomen en planten

  • Bomen: Wist je dat een boom veel betere schaduw creëert dan een parasol? Een parasol laat nog veel UV door, een boom nauwelijks. En als je de boom goed snoeit, krijg je een natuurlijke parasol met een gesloten bladerdak. Bomen die hiervoor geschikt zijn: bv een dakplataan, daklinde of sierpeer. Deze bomen kunnen ook goed in verharding staan en gaan goed op bijna alle gronden en dat kan niet elke boom. Veel mooier dan een parasol toch? Ook creëert het veel meer koelte dan een parasol, doordat het water in de bladeren verdampt en de warmte aan de lucht wordt ontrokken. Nu zou je nog bomen kunnen planten, maar wacht er liever niet te lang meer mee. 
  • Haagplanten: Plant haagplanten met kale wortels, zoals beuken, haagbeuk of liguster. Zodra deze haagplanten blad krijgen is het te laat om ze te verplanten. 
  • Oude bloemstengels: Snoei Knip oude bloemstengels weg, je ziet vaak dat er onder aan de oude bloemstengels al groen naar boven komt. 
  • Borders: De borders mogen nu worden opgeruimd, van blad, oude bloemstengels etc.
  • Bollen: Knip het loof van bollen zoals narcissen en sneeuwklokjes af als het loof is vergeeld, dan hebben ze de kans gekregen om zich uit te zaaien. Het ziet er dan even minder leuk uit maar dan kan je volgend voorjaar weer genieten van meer bollen in je tuin. Als je het gras maait, maai dan om de bollen heen.
  • Vlinderstruik en lavendel: Snoei laatbloeiende heesters zoals de vlinderstruik en lavendel, dwz alles wat na de langste dag, 21 juni, bloeit. 
  • Verjongen:  Een goedkope manier om meer planten in je tuin te hebben is door het verjongen van oudere vaste planten door te delen of te scheuren. Het beste is dit te doen zodra de plant begint uit te lopen. Zet ze daarna neer op plekken die je in gedachten hebt of kale plekken in de border. 

Dieren

  • Beestjes tegen beestjes: De beste manier om ongedierte in je tuin te bestrijden is door de natuur zijn werk te laten doen. Dit is veel beter dan allerlei bestrijdings middelen. Je kan beestjes inzetten om andere beestjes te voorkomen die schade aan kunnen richten aan je tuin of planten.  Probeer je tuin aantrekkelijk te maken voor kikkers, egels en vogels, zij eten namelijk graag slakken. Je kan ook nematoden (kleine aaltjes) inzetten, zij parasiteren slakken en zullen hier uiteindelijk aan onderdoor gaan. Andere voorbeelden zijn lieveheersbeestjes tegen blad- en wolluis of sluipwespen tegen de witte vlieg. De wesp eet de laven van de witte vlieg en legt zijn eieren in de pop. Daar komt dan weer een nieuwe sluipwesp uit. Je kan deze beestjes online bestellen. 

Onderhoud

  • Plant- of meegroeisteunen: Als je een klim of hoge plant die steun nodig gaat hebben ergens in je border zou willen, zet de planten steun alvast nu neer. Nu alle planten nog klein zijn is het veel makkelijker en kan de plant zich er mooi in voegen.
  • Verpotten: Verpot Agapanthus en andere kuipplanten of geef ze een laagje verse potgrond. Zet ze onder de terrasoverkapping of een beschut plekje in de zon om ze te laten wennen aan buiten.
Chat openen
1
Hi, heb je tuinadvies nodig?