What to do in juni
Ik hou zo van de tuin in de zomer! Boven een plaatje van een van de tuinen die ik heb aangelegd, waar een paar gezellige kippen veel van het wied werk doen. Kippen zijn niet alleen fijn gezelschap in de tuin, ze tonen zich ook bijzonder nuttig. Ze eten onkruidzaden, allerlei insecten en doen zich te goed aan massa’s slakken. Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen.
Als je geen kippen hebt dan hier de to do lijst voor juni:-)
1.) Snoeien:
– Hagen: Na de langste dag, 21 juni, mogen de hagen gesnoeid worden. De sterke voorjaarsgroei is eruit en dan hoef je alleen in de herfst nog 1x bij te snoeien.
– Struiken/heesters snoeien: De struiken die zijn uitgebloeid kan je meteen na de bloei snoeien, dan blijven ze mooi compact. Dit is voor alle heesters en struiken die vóór 21 juni bloeien
Planten maken na de langste dag nieuwe groeischeuten. Snoeien rond 21 juni geeft direct resultaat.
– Buxus: Snoei buxus als het bewolkt is om bladverbranding te voorkomen.
– Rozen: Juni is de maand van de rozen! Knip uitgebloeide rozen net boven het eerste vijftallige blad af, hier komen de nieuwe bloemen.
– Knip ook bij andere bloeiers de uitgebloeide bloemen weg, vaak blijft de plant dan langer doorbloeien of genereert een tweede bloei.
– Wisteria: Tussen juni en augustus is het tijd voor de zomersnoei van de Wisteria (Blauwe regen). Knip alle nieuwe zijvlakken terug tot op 15-20cm en haal overbodige takken weg.
– Rhododendron: Haal de bloemen van de rhododendron met een draaibeweging van je hand weg. Zo heeft de plant weer energie om nieuwe knoppen te maken.
2.) Zaden en zaaien:
Zijn er nog zaden van één of twee jarigen die je zou willen zaaien? Dat kan nu in de volle grond! Zoals het leeuwenbekje, Oost-Indische kers (goed om naast een roos te zetten, die trekt eventuele luizen van de roos weg), Juffertje in het groen en nog véél meer leuke vrolijke bloemen.
3.) Verplanten:
Nu iedereen veel in de tuin zit, kijk je ook naar je tuin en zijn er misschien delen waar je minder of meer tevreden over ben en er aan mij gevraagd werd of je nu nog planten kan verplanten. Het is nu zulk droog en warm weer dat dat echt niet verstandig is: In principe kun je vaste planten het hele jaar door verplanten, mits het niet vriest. Het beste resultaat is te verwachten bij verplanten in de rustperiode. De meeste soorten kunt je daarom het beste verplanten in het voorjaar (maart-mei, bij voorkeur tot eind april) of het najaar (september-november). Voor vorstgevoelige planten is het voorjaar de beste periode. Is het extreem nat in de herfst? Wacht dan ook liever tot de lente. Mocht je het toch nu doen:
- Graaf altijd een ruim plantgat en verbeter de grond.
- Tijdens het verplanten kan de wortelkluit in stukken verdeeld worden, zo zorgt je voor verjonging van de plant.
- Zit er veel blad aan de plant knip dan ongeveer de helft af om te veel verdamping te voorkomen.
- Ruim water geven na het planten, vooral nu. En dat wel voor 2 weken achter elkaar elke dag in deze droge periode.
4.) Extra voeding:
Planten zoals rozen kunnen wel wat extra (organische) mest gebruiken in deze tijd. Organische mest in de border strooien is ook fijn voor de planten die nu zo sterk groeien!
5.) Onkruid:
Blijf je borders in de gaten houden voor onkruid. De groeikracht is nu zo sterk dat voor je het weet je border wordt overgenomen door een aantal enthousiaste sterke groeiers die je niet geplant had. Haagwinde is er een die in mijn tuin het iets te fijn vindt. Het geeft hele leuke bloemen, maar verstikt ook veel planten. Trek het er elke keer zo snel mogelijk uit, het liefste bij de wortel, maar die is soms in een volle border moeilijk terug te vinden. Dan gewoon eruit trekken waar je hem ziet en zorgen dat de winde in ieder geval niet je planten verstikt.
6.) Gaten in de border:
Vul die als het weer wat minder warm en droog is op met leuke één jarigen of vaste planten die qua kleur goed matchen bij wat er in de buurt staat. Bv Cosmea of Nepeta zijn vaak een leuke vulling.
7.)schimmels:
Vaak bij rozen. Let goed op sterreroetdauw, (zwarte vlekken op het blad) en meeldauw (witte vlekken op het blad) en behandel het direct.
8.) Water: niet téveel en niet té weinig!
Het is nu al zo lang droog en warm, de bomen en planten hebben het nu best wel zwaar. Mocht je geen irrigatie hebben in je tuin maar het zelf sproeien, geef dan niet elke dag een beetje water maar een twee keer per week een flinke hoeveelheid. Planten ontwikkelen dan langere wortels waardoor ze ook dieper in de bodem wortelen en water vinden. In hele droge periodes zoals deze, is het natuurljk goed extra water te geven, of als je een net aangelegde tuin hebt! Voel met je pink in de grond of het tot diep genoeg door nat is. Alleen een natte toplaag helpt niet, het moet echt tot je pink goed nat zijn. Teveel water is ook weer niet goed. Zorg dus zeker dat je geen plassen creëert, want dan drukt het water de lucht weg uit de bodem. De wortels kunnen dan niet meer ademen en lopen het risico te “verdrinken’. Beste is ook je planten op de bodem bij de wortel te bewateren. Overdag kunnen nl natte bladeren verbranden in de zon, in de nacht kunnen natte bladeren weer gaan schimmelen.
Wil je zeker zijn van een perfect vochtgehalte van je bodem? Gebruik dan een automatisch irrigatiesysteem met vochtsensor en je hoeft je nooit meer zorgen te maken.
Planten in pot hebben wel vaker water nodig. Beste is als je schotels onder de pot kan zetten en daar water ingieten ipv van boven af. Het liefst gebeurd dit natuurlijk allemaal met regenwater uit een regenton.
9.) Kamerplanten naar buiten:
Tropische kamerplanten die altijd binnen staan zoals de pannenkoekplant, die kunnen nu ook buiten staan op je terras! dan kunnen ze een beetje luchten, dat vinden ze fijn, net als wij:-)
Succes en geniet van je tuin!


