Bomen zijn belangrijk!!!!

Bomen bepalen ons leefklimaat. Nu zeer actueel met alle hitte en droogte. Mensen voelen zich fijn in de buurt van bomen, kinderen spelen graag in de buurt, op of in bomen. Bomen geven rust, en ontspanning en nog zooo veel meer!  

Wist je dat?!

  • Groene schaduw: Wist je dat bomen niet alleen schaduw geven maar ook water verdampt? Daarom voelt die ‘groene schaduw’ zo koel aan! Veel beter dan een parasol dus!
  • Seizoenen: Door bomen beleef je de seizoenen. Hoe blij wordt je van de eerste bloesem en in de herfst van 🍎 🍐 eigen tuin? Doordat bomen ons de seizoenen laten beleven kunnen we makkelijker ontspannen en relativeren. 
  • Biodiverstiteit: Er bestaan niet alleen heel veel verschillende soorten bomen, maar ook iedere boom verzorgt een unieke leefomgeving voor hele ecosystemen aan schimmels, insecten en dieren. Onder en bovengronds! Komt misschien bekend voor. voor diegenen die de film ‘Onder het maaiveld’ hebben gezien? 
  • Gezondheid: Mensen gezonder en actiever zijn in een omgeving met meer volwassen groen? In buurten met oude bomen is het medicijn gebruik zelfs significant lager!
  • Vergroten sociale cohesie: In wijken met kwalitatief hoogwaardig groen en grote bomen mensen makkelijker contact maken en er minder eenzaamheid is? Ook de participatie bij groenonderhoud draagt daaraan bij.
  • Verhogen woning waarde: Huizenprijzen het hoogst zijn in een omgeving met relatief veel kwalitatief waardevol en volwassen groen? Daar wonen we het liefst. Oude bomen zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. 
  • Geluk: Kinderen creatiever spelen, minder pesten en minder ADHD- medicatie nodig hebben op groene speelplaatsen? En dat ook volwassen zich gelukkiger voelen in een boomrijke omgeving?
  • Klimaat verandering: Bomen een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen die heel actueel zijn? Zo kunnen bomen met hun wortels water bufferen als er ineens heel veel regen valt, geven ze schaduw op warme dagen, breken ze de wind en bevorderen ze de biodiversiteit: In en rondom bomen ontstaan kansen voor allerlei planten en dieren. 
  • Circulair: De boom van nature circulair is? De boom levert al deze functies gelijktijdig mét een positieve footprint; want hij legt tijdelijk CO2 vast!
  • Grote bomen: De bovenstaande functies die hier worden genoemd, sneller toenemen naarmate de bomen ouder worden? Koester oude bomen daarom zolang het kan!

Check de site www.bomenzijnbelangrijk.nl voor meer info!

Wil je tuin vergroenen met meer bomen? Neem dan contact met mij op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

 

Chat openen
1
Hi, heb je tuinadvies nodig?