What to do in Maart
Daar ben ik weer. Ik kreeg toch terug dat het fijner als ik per maand de to do’s beschrijf. Dus hierbij de maand Maart. Let op er is best veel te doen!
Bomen en planten
- Bollen: Als je geen bollen in de tuin hebt, zet in je agenda voor de herfst om bollen te planten en koop nu wat leuke bakken of potten met bollen om je tuin op te fleuren. Na de bloei plant je de bloemen uit in je tuin, dan komen ze volgend jaar weer weer terug en gaan ze zich langzaam aan vermeerderen. En je maakt de vroeg uitvliegende insecten heel erg blij.
- Delen en verspreiden: Als je grote kolonies sneeuwklokjes of winter akonieten heb, deel ze na de bloei en herplant ze om zo de verspreiding van deze leuke vroege bloeiers te versnellen in je tuin. Vooral onder beplanting die nog kaal is zoals boomspiegels, bv onder een Cornus, Krentenboompje of Magnolia, zijn deze vrolijke vroege bloeiers erg leuk. Zie foto onderaan de blog, voor een voorbeeld van een Cornus alba met sneeuwklokjes. Zo mooi die combi van de rode takken en de witte frisse klokjes.
- Hazelaars: Knot terug tot de basis, zo krijgen ze mooie nieuwe takken. De oude takken zijn sterk en kan je als planten steun gebruiken.
- Winterbloeiende struiken: Snoei winterbloeiende struiken zoals Mahonia en Winter jasmijn wanneer ze zijn uitgebloeid.
- Rozen: Snoei de zwaardere takken tot op 10 à 15 cm boven de grond. Zwakke scheuten helemaal wegsnoeien. Snoei alleen bij niet-vriezend weer, vandaag of dit weekend is dus top! Leirozen moeten weer anders gesnoeid dan struikrozen. Als er voldoende takken zijn, kun je één van de oudste wegsnoeien. Dat bevordert de groei van nieuwe scheuten. Laat de rest zitten. Horizontaal uitgebogen takken geven de meeste bloei. Kort te lange scheuten in. Snoei de rozen voor ze weer gaan groeien en geef ze ook wat organische of rozen mest.
- Bomen en planten, planten of verplanten: Als je nog een boom wilt planten in de tuin, is nu een goede tijd! Net als hagen overigens. Je kunt ze nu nog met kale of blote wortel kopen, die zijn goedkoper dan planten in potten. Ook als je bomen wilt verplanten, graaf de boom breed om de wortel uit en maak een groot plantgat om zo zo min mogelijk de wortels te beschadigen.
- Siergrassen: Niet wintergroene siergrassen snoeien tot aan de basis. Wintergroene siergrassen hoef je niet te snoeien. Wel kan je vorstschade of lelijke sprieten wegknippen.
- Hortensias: Kijk welke je hebt. Bv boerenhortensia (die gekleurde bollen), daarbij pas je de zogenaamde verjonging snoei toe. Je knipt de dode bloemen weg maar ook sprietige en slecht groeiende takken. Het liefste snoei je ongeveer 1/5 van alle takken weg. Bij de paniculatas (de herfstbloeiende hortensia’s) zoals de Hydrangea paniculata Limelight knip je de takken tot 30 a 40 cm boven de grond af. Die gaat erna weer goed groeien en is zo weer 120cm hoog!
- Cornus: Cornus alba ‘Sibirica’ en Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ in Maart snoeien. Om de kleur van de takken te behouden moet de struik elk jaar gesnoeid worden. Snoei alle takken terug tot 5 – 10 cm boven de grond.Of snoei elk jaar 1/3 van de oudste takken, de dikste takken, terug tot 5 -10 cm. Het voordeel van deze laatste manier is dat je na de snoei niet met een groot gat in de border blijft zitten. Aan het einde van de lente begint de struik weer nieuwe, rode takken te produceren.
- Heesters snoeien die op het eenjarige hout bloeien: Het gaat om snoei van heesters die aan twijgen bloeien die dit jaar nog moeten worden gevormd. Daardoor bloeien ze pas in zomer en herfst. Zoals bijvoorbeeld de Vlinderstruik en Hypericum die moet je tot op 30-50 cm boven de grond afsnoeien.
- Clematis: de soorten die na 1 juli bloeien, op ca. 50-70 cm boven de grond afsnoeien.
- Heide soorten: Snoei door eraf te knippen wat in het vorige seizoen is bijgegroeid. Je ziet wel waar dat is. Snoei net als lavendel nooit op het kale hout. Ook een beetje vormsnoei kan je toepassen.
- Zomerbloeiende bolgewassen: Er bloeien nu heel veel voorjaarsbollen, maar er zijn ook veel zomerbloeiende bolgewassen, waarvan de bollen nu de grond in mogen zoals de Kaapse hyacint (Galtonia) enLelies. Ook knollen mogen nu de grond in zoals Dahlia’s en Gladiolen. Bij mij lukken de dahlias helaas nooit omdat ze altijd door slakken worden opgegeten. Door ze in een pot voor te planten (en pas als ze groter zijn in de volle grond te zetten) en beschermd groter te laten worden geef je ze een grotere kans.
Dieren
- Voeding: De meteorologische lente begint op 1 maart, maar het weer gedraagt zich soms nog niet zo. Als het nog koud is moeten wormen, kevers en rupsen nog steeds schuilen en de bessen zijn meestal al opgegeten. Geef de vogels daarom nog eten, vooral nu ze op het punt staan om te gaan nestelen.
- Bladeren: Laat de bladhopen nog liggen, nu het nog koud is kunnen daar nog diertjes schuilen!
Onderhoud
- Plantensteunen: Als je een klim of hoge plant die steun nodig gaat hebben ergens in je border zou willen, zet de planten steun alvast nu neer. Nu alle planten nog klein zijn of nog onder de grond zitten is het veel makkelijker.
- Bemesten: Strooi wat organische mest, bijvoorbeeld kippenmestkorrels of goed verteerbare stalmest rondom je rozen of andere zomerbloeiende heesters, fruitbomen en -struiken.
- Gazon: Mijn moeilijkste deel van de tuin. Ik vind het een drama om mijn gras mooi te houden. Helaas met een hond in huis lukt dat dus ook niet altijd. Je gras is nu wel toe aan een goede voorjaarsbeurt. Maai het gras. Als er veel mos en vuil in de grasmat zit, is goed verticuteren. Dat maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei. Daarna gazonmest strooien. Langwerkende speciale gazonmest is ideaal. En… gelijkmatig uitstrooien.
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben! Eind maart, begin april ziet de tuin er al weer heel anders uit en kom ik weer met een to do lijstje!